Õszi kupa a Burger Kingben

Fotók a la Bobák László és Létay Dániel

A tavalyinál sokkal élénkebb érdeklõdés kísérte az idei õszi szünet kupát,
bár a 2003-as 45 fõs rekordot nem sikerült túlszárnyalni. (Igaz, ez még hazai felnõtt versenyen sem sikerült…) Most 25 kisebb-nagyobb gyerek vágott neki a küzdelemnek, a kezdõk és a kölyök kategória résztvevõi közös csoportokban selejteztek, hogy a végén a kiemelt 7 juniorral is megküzdhessenek. A tét nem volt kisebb, mint a jövõ nyári szlovákiai Európa-bajnokság részvételi joga, ahol (mondhatnám, hogy a mi kérésünkre) külön kategóriában állhatnak majd asztalhoz a 12 éven aluliak is.

A Burger King Széna téri éttermében tulajdonképpen kedvezõ körülmények közt, némileg szeparálva, s így a vendégekkel egymást nem zavarva volt mód játszani, bár a tervezett 8 asztal helyett csak 6-ot tudtunk bevetni. Ezáltal viszont több idõ maradt pl. a kulináris örömök halmozására, amit az étterem is támogatott különbözõ engedményekkel. Annak még jobban örültünk, hogy a Burger King marketing csapatánál is sikert aratott a rendezvény, így nincs kizárva a késõbbiekben való együttmûködés sem.

Már az alapszakaszban is látszott, hogy a Budenz Hybernátor legifjabb és leglelkesebb tagjai maguk közt osztják el a kezdõ-kölyök kategória érmeit és jobb helyzéseit nem törõdve a néha 4-5 év korkülönbséggel. Létay Gáspár ismét igazolta, hogy mostanában õ a legjobb a kölyök mezõnyben, viszont óriásit szakított a még csak 9 éves Pohl Péter is, aki korábbi érmeseket - Erdõsi Bóta Bence, Baga Attila, Létay Pongrác - megelõzve lett ezüstérmes. Õket Kende Marcell és Vajai Máté követték, akik szintén egyre lelkesebben és rendszeresebben játszanak. Láthatólag a mini Hybernátorokat nagyon motiválja a világverseny ígérete, ahová még bármelyikük el is juthat. Természetesen a többieknek - köztük a 6 újonc versenyzõnek - is kijár a dicséret, hisz derekasan végig küzdötték a versenyt, melynek végén a szokásos díjazás sem maradt el.

A legjobb, de kissé már fáradtabb kicsik ezután a kiemelt mezõnyben is szerencsét próbálhattak, ahol is egységesen megelõzve 2 versenyzõt a legjobb 10-ben végeztek jelentõsen gyarapítva ezzel világranglistás pontjaik számát.
Persze a kiemeltek azért voltak kiemeltek, mert érezhetõen magasabb szinten állnak ebben a sportban. A ranglista szerint egyedül a még mindig éllovas Süszi hiányzott, akirõl én a magam részérõl már hajlamos vagyok lemondani. Valószínûleg el kell fogadni azokat az indokokat, melyekkel távol marad a versenyekrõl, de ha komolyan gondolná az EB ill. általános részvételt, ezeket mind át lehetne hidalni. Szóval kár - de nekrológot azért még mindig nem írnék…
Viszont újra megjelent Bartucz Peti, aki meg is tréfálta az itt 1. kiemelt Szilasi Tomit. Három hatalmas meccsen az utolsó pillanatokban elért góllal verekedte magát a döntõbe, ahol a Vágó Frenky ellenében hasonló körülmények közt bejutott Szabó Máté várta. Végül a döntõ volt a legsimább meccs a rájátszásban, Máté nyert és ezzel újabb kupatulajdonost avattunk a juniorok közt. A bronzot Frenky csípte meg a kissé elkedvetlenedett Szilasi Tomi ellen, az egyedüli de igen ügyes leányversenyzõ, Soltész Evelin közvetlen a nagy négyes mögött az 5. helyen végzett.

Azért kicsit visszakanyarodnék Szabó Mátéhoz, mert feltûnõ és példaértékû, ahogy az idén február óta játszó esztergomi legény a fejlõdés érdekében töretlen lelkesedéssel vesz részt a hazai és a külföldi versenyeken és klubedzéseken, ennek a gyümölcse ként küzdötte fel magát az élre. Persze igazságtalan lenne megfeledkezni Máté fõ szponzoráról, aki minden téren támogatja - igen, Szabó Zoliról, a példás apukáról, mellesleg legígéretesebb veterán versenyzõnkrõl van szó… :o) Természetesen jár a köszönet valamennyi szülõnek, aki lehetõvé teszi, hogy a gyerek ebben a "komolytalan" sportban is próbálkozhasson, netán csillogtathassa tehetségét. Reméljük tehát, hogy kitartanak kicsik és nagyok egyaránt, mert még sok van hátra egy igazán nagy eredményig…

Fotók a la Bobák László és Létay Dániel

A végeredmény - ahogy a világranglistán is olvasható:

1. Mate Szabo Siraly EK
2. Peter Bartucz Kontyfa DSE
3. Ferenc Felix Vago Siraly EK
4. Tamas Szilasi (1992) Orczy Klub
5. Evelin Soltesz Orczy Klub
6.Gaspar Letay Budenz Hybernator
7. Peter Pohl - Budenz Hybernator
8. Bence Erdosi-Bota Budenz Hybernator
9. Attila Baga Budenz Hybernator
10. Gabor Czeba - Kontyfa DSE
11. Bence Danyadi -
12. Andras Szilasi -
13. Adam Veszpremi - Kontyfa DSE
14. Pongrac Letay Budenz Hybernator
15. Marcell Kende Budenz Hybernator
16. Mate Vajai Budenz Hybernator
17. Peter Borsanyi - Vác
18. David Vogel - Budenz Hybernator
19. Gergo Danyadi -
20. Gabor Belenyesi -
21. Mark Laszlo - Rózsadomb Bázis SE
22. Daniel Roller - Rózsadomb Bázis SE
23. Gyula Gyongyosi - Vác
24. Richard Unführer - Kassák L. Gimn.
25. Andre Horvath -