Zólyomnak bevétele máskorra maradt…

Soha nem látott számban indulának fiaink és leányaink a Felvidék, s azon belül Zólyom irányába, hogy elhódítsák vala a dicsõséget más nemzetek vitézeitõl, de hiába a nagy létszám, ha más körülmények ellenünk valának.53 versenyzõ, négy visegrádi országból, a mieink közt a magyar ranglista elsõ 10 helyezettje mögött teljes nõi csapatunk és feltörekvõ, lelkes újoncaink is próbát tettek. 18 versenyzõnket 5 szurkoló is kíséré, kik közül Regula György úr jelentõsen meg is segíté a szervezõket a kompjúter nyomkorászásával a la permanente.

Hanem a helyszín, a küzdelem tere… hangulatos, de ily magas számú induló versengésére alkalmatlan fogadó, szûk tér és csekély világítás hátráltattak bennünket az jobb eredmény elérésében. A vendéglátók szívélyességére nem lehetett panaszunk, jó ebédet is kínálának baráti áron, de játszhattak volna kicsit erõtlenebbül is… Az pályák állapotáról meg vagy jót, de inkább semmit se szólék, többségük nem szolgálhatna már ilyesfajta megmérettetések eszközéül…

Az alapszakasz többnyire a papírnak formája szerint zajlott, de az egyik csoportban 5 erõs magyart is összesorsolának, kik így egymást üték ki a pozíciókból, megszomorítván Cserháti Zoltán és Naszádi András vitézeket, kik így a B csoportba kerülének az náluk hátrébb rangsorolt, de most igen jól s eredményesen küzdõ Czakó Marcit maguk elé engedve az elit csoportba. Mindent összevetve talán Mártonunk eredménye (22. hely) volt a legkellemesebb meglepetés a magyarok szemszögébûl. Mert késõbb sajnos a rájátszásba bejutó négy magyarnak nem sikerült a legjobb nyolcba vívnia magát, s ezen õszintén elszomorodánk.

Három cseh is kijutott nekik, s Toldi Miklóst most semelyikük sem ûberelé. Legnagyobbat Regula Gergõ küzdött vala Petr Turonnal, de 3:2-re alulmaradt. Turon "bácsi" így is sportszerûen megtapsolá Gergelyünket, mert igen kevés híja volt a diadalnak. Nagy Bálint, Budapest oroszlánja csak egy meccsen bírt Václáv Pikllel (1:3), Létay Dani kapitánynak egy döntetlenre futotta David Cibulkával, de aranygóllal azt a meccset is a cseh nyeré (0:3). A keserû pirula meg Papp Magor eredménye volt, mert neki tûnt legtöbb esélye. Martin Kacha ellen 0:2 rõl még fel tudott állni, de az utolsó csatában a szlovák legyûré, s bár így is Magor lett legjobb helyezettünk, elszálltak további reményeink, indulhattunk haza kissé lógó orral. Némi öröm az ürömben, hogy a C csoportban az ifjú Szabó Máté gyõzedelmeskedett, s a még ifjabb, még nem egészen 10 éves Létay Gáspár 3. lett, elsõ egész napos versenyén maga mögé utasítva többek közt Makarevitz Zoltánt is, aki már egyre távolabbról kacsintgat Riga irányába.

Még bizakodással töltött el, hogy találkozánk két szimpatikus és igen jól játszó lengyel vitézzel, kik kifejezték irántunk való bizalmukat a világbajnokság rendezése kapcsán, amire azonban a szlovákok is áhítoznak a norvégok és az oroszok mellett. Ez lesz a legnagyobb csatánk Rigában, de több esély néz ki, mintha asztalihokizni kéne ellenük.